Anno 1800

487 views
0

Anno 1800 is het 7e deel in de Anno series gereleased op 16 april 2019, gemaakt door Blue Byte en uitgegeven door Ubisoft. De anno serie is een typerende City Simulator / City Managment game, waar als je even niet oplet alles in duigen valt…..

7e deel?

Het 7e deel alweer ja, en ik moet zeggen ondanks dat het een Anno game blijft (waar ik heel blij mee ben) heeft men veel dingen aangepast en toegevoegd waardoor de game lekker verfrissend is t.o.v. de voorgaande delen. Ik ben bijzonder blij dat we weer terug gaan in het verleden, persoonlijk vond ik de vorige 2 delen (welke in de toekomst afspelen) minder en daardoor bleef Anno 1404 mijn favoriet.

Spelen met vrienden?

Zoals met alle anno games kun je lekker met vrienden of onbekende spelen, zowel puur co-op (zelfde team) of tegen elkaar (verschillende teams), ook zit er weer een campaign in, waar ik momenteel als de jongens niet online zijn ik me momenteel kostelijk mee amuseer, deze campaign leert je een aantal beginselen van de game, maar in de tussentijd voldoende ruimte geeft om zelf te spelen.

Balanceren

Iets wat je veel in anno doet is balanceren, of het nu de productielijn is van je schnaps (graan en distilleerderijen) of het aantal woningen dat je upgrade naar de volgende tier. Je moet steeds overwegen en checken of je wel voldoende hebt. Probleem is namelijk als je teveel huizen upgrade en niet de goederen kunt leveren die men wenst je stad als een kaartenhuis in elkaar zakt, mocht je daarbij je hulpdiensten niet op orde hebben is het helemaal feest met alle rellen die daaruit voorkomen. Ook zul je moeten letten op de balans tussen industrie en cultuur, te veel industrie vinden je “toeristen” niet leuk en te weinig zorgt ervoor dat je stad niet verder kan groeien.

De krant

De 19e eeuw staat natuurlijk bekend voor de opkomst van de drukpers en rechten van de arbeiders, nadat je de 2e tier bereikt in de game zal je nieuwsschrijver na verloop van tijd een krant voorstellen welke je accepteren of aanpassen zodat je bijvoorbeeld alleen maar goed nieuws naar je inwoners stuurt. Goed nieuws is natuurlijk fijn voor bijvoorbeeld moraal of verkopen, echter als je dit verkrijgt door de krant te passen kan dit ook backfiren. De tegenstanders (npc’s) zullen dit redelijk snel doorhebben en daar ook niet blij mee zijn, ook kunnen je inwoners hierop reageren met bijvoorbeeld rellen.

Op reis

Een van de dingen waar je ook geregeld door afgeleid wordt is een zogenaamde “expeditie” Dit is een event waarbij je een schip stuurt op een reis met bepaalde spullen om deze reis zo succesvol te laten verlopen. Van deze expedities kun je vanalles krijgen, van toegang tot de nieuwe wereld, bemanning voor je schepen maar ook dieren voor je dierentuin.

2 werelden

Zoals in Anno 1404 zul je je tijd moeten wisselen tussen de nieuwe (Westerse wereld) en de oude wereld (Zuid Amerika), met natuurlijk alle verschillen van dien, waar we in de nieuwe wereld goederen zoals bier brouwen, stoken we in de nieuwe wereld rum. Deze rum zal zoals je natuurlijk verwacht moeten vervoerd naar de oude wereld om daar aan je populatie te geven. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige uitdagingen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het wisselen tussen de nieuwe en de oude wereld heel erg goed gedaan is door Blue Byte, er zit namelijk helemaal geen laadtijd op.

Alle dieren verzamelen

Andere goede toevoeging aan de game zijn de dierentuin en het museum. Dit zijn 2 mid tot late-game gebouwen waarin je van alles wat je onderweg vindt kunt verzamelen, van exotische dieren tot de handtools van de eerste mensen. Als je een verzameling compleet hebt gaat dit ook een buff geven zoals bijvoorbeeld minder upkeep of meer productie voor bepaalde gebouwen.

Afspeellijst